Cara untuk format Laptop paling senang


Cara untuk format Laptop paling senang (Updated 12/15)


bahan2 @ peralatan mesti ada:


  1. Laptop (semestinya)

  2. Disc driver (tau x?? disc yg salu kite dapat time beli laptop baru.. kalo acer :disc tu atas nama acer ler) , kalau xde jugak, boleh download satu satu dari website ikut brand laptop anda.

  3. Disc windows (ni yg paling penting...sebab nak install window baru) window xP, vista, or 7..

  4. External hardisk (kalo nak back up data la..kalo xde.. back up data kat local D jer)

  5. Elektrik secukup rasa
Langkah-langkah untuk formatt
1. Back up dulu data yang nak pakai.. simpan kat local d pon boleh.

2. Dah confirm xde yang nak diselamat..boleh masukkan disc window

pastu restart laptop..

3. Masa restart tu.. skrin akan tunjukkan paparan "press any key to boot from cd"

so, press jer ape2.. senang cite press enter. Selepas itu, die akan start install..

4. Selepas itu, keluar skrin tunjuk sama ada nak format or fix problem.. so klik je format..

5. Format dulu local c... lepas format.. die akan sendiri install...

6. Tunggu sampai abis installation k.. amik masa dalam 1jam 30 minit kalo xde hal la..

selamat mencuba... Sila refer gambar dibawah ni untuk rujukan.

Masukkan disc Window 7, pastu akan kuar image mcm di atas, sila press Enter pon boleh.

Lepas tu, jadi macam ni. 



Setup is starting.. sabar ya.

Pilih operating system 64 or 86 (Ini boleh disemak pada laptop anda sebelum format, caranya ialah pergi ke icon "Computer" klik "Propeties" , maklumat akan dipaparkan di situ.

Term and condition.

Sila pilih "Custom" (advance)

Kuar yang mcm ni, Pergi ke local C, mcm gambar di atas, pilih "format". (Ini khas untuk sesape yang hanya nak format Local C sahaja), So backup data boleh disimpan di local D ye. Tapi kalau nak format semua drive pon boleh.

Pilih Yes (kiranya pasti dengan perlaksaan yg anda request)

Anda akan lihat maklumat Local C akan free 100% after format. Selepas tu, pilih balik LOCAL C tersebut, then klik "NEXT"

Proses installing new window akan start serta merta. Yang ni ambil masa yang lama k. Kena bersabar. Estimated masa adalah 2 jam.




Bila siap 100%, laptop akan reboot.
Akan kuar semula image seperti di atas ni. (INGAT): JANGAN TEKAN APA2. Biar je.


Hampir nak siap dah. Bersabar ye.


Letak Nama nak bagi kat Laptop anda.  Ada part ni yang perlu letakkan key purchase bagi disc window yang anda beli. Abaikan dulu, anda boleh masukkan selepas prosess ini pon boleh.



Masa start je window start up ni, screen resolution anda akan automatik bersaiz kecil. Anda kena setting ikut resolution computer anda.

Caranya senang sahaja, Right Click mouse anda, pilih "Screen Resolution", then atur kat resolution amik yang paling besar. Erti kata lain, yang paling atas. Dah siap.

Selepas froses instaling new window, laptop anda seperti dilahirkan semula. So, anda perlu install driver yang diperlukan oleh laptop anda seperti camera, wireless, bluetooth, video card, dan sebagainya. Tapi, ada juga window 7 kini yang disertakan dengan driver. 


Pesanan:
Belilah cd Windows yang original yang boleh didapati dikedai-kedai komputer berdekatan anda. =P

Keywords:
Cara format laptop paling senang
Cara format laptop paling mudah
Cara mudah format laptop
Belajar cara format laptop
Format laptop
Format komputer
Computer Format
Installing new window 7
Cara install window 7


Seterusnya topik berkaitan:

Mengenal pasti masalah Laptop /  Notebook anda?   (Wajib Baca!!)


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post
Tanpa Nama
17 Ogos 2011 1:26 PTG

disc driver sy xde lew . ad jual x disc driver kt kdai ? :)

Reply
avatar
Tanpa Nama
14 November 2011 3:53 PTG

install je driver dr intrnet

Reply
avatar
14 April 2012 4:25 PG

saya dah cuba pada laptop acer timeline 4810TZ tapi tak berjaya. tolong saya..

Reply
avatar
Tanpa Nama
10 Mei 2012 1:13 PTG

boleh berjaya ke nie??
nty lptop jadi cam lptop bru ke ek pas instal??

Reply
avatar
Tanpa Nama
20 Mei 2012 12:55 PG

bole ke ni?? x kan semudah ini...
ini format apa ni...??? bukan ke ada install windows dan lain2 lagi... konpius ni...
maklumla bukan bidang aku..

Reply
avatar
Tanpa Nama
29 Mei 2012 4:38 PTG

Hati Muda:acer timeline 4810TZ original windows xperlu guna cd or apa2.. cuma perlu tekan F10 je time on kn lap top 2.. lepas tu ikut arahan dia.. senang je... hanya 2 klik je.. senang kan.... :)

Reply
avatar
Tanpa Nama
20 Julai 2012 1:46 PG

yayyayayaa

Reply
avatar
Tanpa Nama
13 November 2012 8:11 PTG

camne kalau nak format laptop 1 malaysia?

Reply
avatar
Tanpa Nama
15 November 2012 11:53 PG

Mcm mana nak format kalau window tu kosong je/gelap je

Reply
avatar
Tanpa Nama
16 November 2012 8:42 PG

Boleh ke format kalau xde disk driver?

Reply
avatar
27 November 2012 4:42 PTG

le but aq punya lappy xda pun kuar tu "press any key to boot from cd".. mcm mana la tu?? plezz help meeee

Reply
avatar
2 Disember 2012 1:01 PG

then disk driver bila nak guna? kalau x de bole formet tak?

Reply
avatar
Tanpa Nama
26 Disember 2012 7:26 PTG

acer 4740 nk format mcm mn?

Reply
avatar
Tanpa Nama
24 Februari 2013 3:26 PTG

You really make it seem so easy with your presentation but I
find this matter to be really something that I think I would
never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!

my website: brook

Reply
avatar
Tanpa Nama
24 Februari 2013 6:56 PTG

Why people still make use of to read news papers
when in this technological globe everything is
presented on web?

Also visit my blog - seasickness

Reply
avatar
Tanpa Nama
24 Februari 2013 8:00 PTG

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

My web-site :: eweb7.com

Reply
avatar
Tanpa Nama
25 Februari 2013 10:14 PG

Hi, just wanted to say, I enjoyed this post. It was funny. Keep on posting!


My page ... http://monrezo360.com/index.php?do=/blog/64054/rudimentary-elements-of-psp-demo-straightforward-advice/
Also see my web site > Jaded

Reply
avatar
Tanpa Nama
25 Februari 2013 1:24 PTG

Hi there are using Wordpress for your blog platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my
own. Do you need any coding knowledge to make
your own blog? Any help would be really appreciated!

Also visit my site ... www.abbooks.info
my page :: papergirl

Reply
avatar
Tanpa Nama
26 Februari 2013 11:47 PG

I'm not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll
check back later and see if the problem still exists.


My weblog: meteor

Reply
avatar
Tanpa Nama
26 Februari 2013 8:33 PTG

Do you have a spam issue on this website; I also
am a blogger, and I was wanting to know your situation;
many of us have developed some nice procedures and we are looking
to trade strategies with other folks, please shoot me an
e-mail if interested.

Feel free to visit my webpage; notify

Reply
avatar
Tanpa Nama
7 Mac 2013 4:49 PG

This is very іnteresting, Yοu arе a very skillеԁ blοgger.

I've joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I've shared your website in my sociаl networks!


Feel fгee to suгf to my sіtе houston garden centers spring tx

Reply
avatar
5 Jun 2013 7:31 PTG

disc driver tu bila plak nak masukkan.
kat atas just disc window jer pastu x de msk disc driver pon. confius

Reply
avatar
5 Jun 2013 7:31 PTG

disc driver tu bila plak nak masukkan.
kat atas just disc window jer pastu x de msk disc driver pon. confius

Reply
avatar
22 Jun 2013 3:11 PG

jscomey, kalo ada disc driver, leh install after siap semua poses format.. dlm erti kata len, selepas windows baru startup.

Kalo xde disc driver, leh download direct dlm website. =) hope membantu.

Reply
avatar
10 Jun 2014 5:03 PG

terima kasih,artikelnya bagus dan sangat membantu.sudilah kiranya
singgah ke blog saya bayusolo.com,jangan
lupa bagi komennya ya..

Reply
avatar
7 November 2014 3:44 PTG

artikel yang bagus utk difahami tentang cara format laptop. Sangat berguna untuk saya . Tapi kalau nak buat sendiri kena study lagi. Jemput lawat blog saya juga www.sitizaiton.com

Reply
avatar